تحولات لبنان و فلسطین

به نظر مهمترین هدف سفر وزیرخارجه رایزنی با کشورهای منطقه برای شکل دهی و ایجاد یک اجماع منطقه ای در راستای کاهش تنش و پیشبرد آتش بس در غزه، لبنان و در کل مقابله با جنگ طلبی های رژیم صهیونیستی است

پرونده‌های مهم عراقچی در سفر پاکستان / تبادل نظر درباره تحولات منطقه، همکاری‌های امنیتی یا انتقال پیام به آمریکا؟

سیدعباس عراقچی که در دو سه هفته مانده به حمله رژیم صهیونیستی به خاک کشورمان (۵ آبان) اسبش را زین کرده و در مدت کوتاهی با سفر به ۱۱ کشور منطقه رکودی از اقدامات دیپلماتیک را به نام خود زد، اکنون و در حالی که تهران در تقابل یا محور غربی عبری دست برتر را دارد در اقدامی ناگهانی راهی پاکستان شد، تصمیمی که پیگری اهداف آن بسیار مهم به نظر می رسد.

سفر وزیرامور خارجه به کشور برادر پاکستان در برهه حساسی صورت می گیرد لذا از نگاه تحلیلگران درباب همکاری های دو جانبه و در ادامه مشورت‌های منطقه‌ای با همسایگان قابل تحلیل است. دیدار با شهباز شریف نخست وزیر، محمد اسحاق دار وزیر خارجه و ژنرال سید عاصم مُنیر فرمانده ارتش این کشور همسایه شرقی در برنامه عراقچی قرار داشت. وی در نشست خبری با همتای پاکستانی خود با اشاره به حق ذاتی ایران برای دفاع مشروع در پی تهاجم رژیم صهیونیستی گفت که ایران قطعا در زمان و به روشی مناسب به این تجاوز پاسخ خواهد داد. همچنین همکاری مرزی و مقابله با تروریسم که تهدید مشترکی برای ایران و پاکستان است از برنامه های مورد علاقه دو پایتخت می باشد.

بررسی پرونده های مهم روی میز عراقچی در سفر به پاکستان / تبادل نظر درباره تحولات منطقه، همکاری امنیتی یا  پیام به آمریکا؟

ایران به دنبال انتقال پیامی به واشنگتن است؟

محسن روحی صفت، دیپلمات سابق ایران در پیشاور و کارشناس مسائل پاکستان، در گفت و گو با قدس، در ارزیابی سفر عراقچی به اسلام آباد، گفت: طی بیش از یک سال اخیر تحولات زیادی در عرصه منطقه ای و جهانی شکل گرفته و از جمله اینکه رژیم صهیونیستی نشان داده برای ضربه زدن به کشورهای منطقه و از جمله جمهوری اسلامی ایران هیچ خط قرمزی را نمی شناسد. از سوی دیگر شاهد گسترش ناامنی در مرزهای جنوب شرقی کشور هستیم و بر اساس شواهد و مدارک تمامی گروهگ های تروریستی در این منطقه بطور مستقیم از رژیم صهیونیستی، ایالات متحده آمریکا و برخی از کشورهای منطقه تغذیه و هدایت می شوند. لذا سفر به پاکستان برای بررسی این مسائل مهم است.

برخی ضمن اشاره به بسته شدن کانال غیرمستقیم ارتباطی میان ایران و آمریکا در عمان پس از حمله رژیم صهیونیستی به خاک کشورمان با توجه به اینکه پاکستان حافظ منافع کشورمان در ایالات متحده است، سفر عراقچی به اسلام آباد را در راستای انتقال پیامی از سوی تهران به واشنگتن ارزیابی کرده اند. اما این کارشناس مسائل پاکستان با رد این موضوع ادامه داد: برای انتقال پیام ایران به امریکا نیازی به سفر وزیر خارجه به اسلام آباد نیست و می توان آن را از کانال های دیگر هم منتقل کرد. ضمن اینکه فضای امریکا اکنون انتخاباتی است و موضوع نخست دولتمردان این کشور مدیریت این مسئله است. پس به نظر هدف نخست این حضور تبادل و اشتراک گذاری اطلاعات در مورد تحولات منطقه ای است. پاکستان جزو نخستین طرف هایی بود که تهاجم به خاک کشورمان را محکوم کرد و در موضوع فلسطین هم موضعی خوبی دارد لذا همفکری در این باره و نحوه مقابله با چالشی به نام رزیم صهیونیستی و مقابله با تنش آفرینی ها آن مهم است.

دو زخم خورده از تروریسم

وی تصریح کرد: نکته دوم همکاری های امنیتی است. حضور تروریست های اجاره ای (جیش العدل) می تواند برای تهران و اسلام آباد چالش های فراوانی را ایجاد نماید و برای مقابله با ان همکاری های نظامی، امنیتی و منطقه ای ضروری و مهم است.

روحی صفت عنوان کرد: ایران و پاکستان با بیش از ۹۰۰ کیلومتر مرز مشترک و برخورداری از قرابت‌های فراوان دینی، فرهنگی و زبانی، از کشورهای مهم و تأثیرگذار در تحولات منطقه و جهان اسلام به شمار می‌روند. کمتر کشوری را می‌توان پیدا کرد که به اندازه پاکستان با ایران هویت مشترک فرهنگی-تاریخی داشته باشد. روابط دو کشور از زمان استقلال پاکستان تاکنون راهبردی بوده و نگاه رهبران دو کشور نسبت به بسیاری از مسائل منطقه‌ای و بین المللی نزدیک بوده است. لذا حتما لازم است چنین دیدارهایی با هدف تقویت همکاری و هم افزایی بیشتر در مواجه با چالش های مشترک و بویژه مقابله با گروهک های تروریستی صورت گیرد.

اجماع منطقه ای علیه صهیونیست ها

دیگر کارشناس مسائل پاکستان نیز در تحلیل سفر وزیر خارجه به اسلام آباد گفت: عراقچی در هفته های اخیر به ۱۱ کشور منطقه سفر داشت و حتی کشورهایی مانند مصر و اردن هم در از قلم نینداخت. در این مسیر به نظر مهمترین هدف وزیرخارجه رایزنی با کشورهای منطقه برای شکل دهی و ایجاد یک اجماع منطقه ای در راستای کاهش تنش و پیشبرد آتش بس در غزه، لبنان و در کل مقابله با جنگ طلبی های رژیم صهیونیستی است.

محمدرضا منافی تصریح کرد: این نکته ای است که خود عراقچی هم به آن اذعان کرد. طبق گفته وزیر خارجه یکی از مهمترین اهداف حضور در اسلام آباد رایزنی منطقه ای برای متوقف کردن ماشین جنگ اسرائیل است. اما نباید از مسائل که اخیرا در منطقه سیستان و بلوچستان افتاد غافل ماند؛ حمله تروریستی که به شهادت ۱۰ تن از عوامل انتظامی کشور منجر شد.

وی با بیان اینکه مرز با پاکستان همواره پر دردسری بود  عنوان کرد: به نظر می رسد یکی از مهمترین موضوعاتی که وزیر خارجه مطرح و نسبت به آن به طرف مقابل اعتراض کند وضع امنیتی مرز است. در شرایطی که ایران گرفتار تنش با اسرائیل است انتظار از اسلام آباد بعنوان یک کشور دوست و همسایه این است که اجازه ندهد عوامل مزدور با خط دهی بیگانگان در منطقه تنش آفرینی کنند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.